Anneke gaat de gevangenis in

Terug naar het overzicht

Begin februari vertrekt Anneke Bruin voor 6 weken naar Uganda. Zij gaat mee met Stichting Second Chance Support (SCS) naar Kigo Prison. SCS zet zich in voor mannengevangenen en is één voorbeeldproject gestart in Uganda. Anneke gaat zes weken lang vrijwilligerswerk doen in deze gevangenis waar tussen de 1300 tot 1500 gevangen zitten terwijl er maximaal 400 gehuisvest mogen worden. 

“In Nederland doe ik ook gevangeniswerk. De beelden die er bestaan over criminelen ‘dat je moet boeten’ vind ik vaak te bekrompen. Achter elke daad zit een verhaal en soms heb je gewoon simpelweg pech gehad. En in Uganda geldt dat al helemaal. Daar kun je ‘zomaar’ in een gevangenis belanden. “Ik wil gevangenen het idee geven dat ze een mens zijn met een verhaal, niet alleen een gevangene met een strafblad. En dat de gevangenis daarin ook een plek van herstel mag zijn.”

Gelukkig reageerde Linxx ook enthousiast op haar idee. Robin: “Anneke was zó enthousiast over dit plan. Ik vind het belangrijk dat als iemand weet wat hij of zij wil, je ook de ruimte krijgt om dat invulling te geven. Daarnaast vind ik het interessant dat Anneke nadenkt over over wat ze naast haar werk wil doen. Dat stimuleer ik graag!”

 

Anneke start in Uganda met kijken hoe ze het al aanwezige counselling team van gedetineerden een extra impuls kan geven.  Ze wil vooral vanuit een onderzoekende en ondersteunende rol een bijdrage leveren. “Ik wil graag meewerken met dat wat er al aanwezig is. Op die manier denk ik dat mijn bezoek het meest resultaat oplevert. Ik wil aansluiten bij de behoefte en ook bij dat wat past bij de cultuur. Daarom neem ik ook juist geen groot vooropgezet plan mee.”

De parallel met haar werk voor Linxx is snel gemaakt. “De insteek van de stichting Second Chance Support is het vergroten van de zelfredzaamheid. Alles in de gevangenis wordt door de gevangen zelf gebouwd en operationeel gehouden. Ik zie dat terugkomen bijvoorbeeld in mijn werk voor het loopbaancentrum FSO. Daar kijken we ook altijd naar wat mensen zelf kunnen doen. Waar heb je zelf invloed op en hoe kunnen we je helpen om zelf sterker te worden?” 

Wij wensen Anneke heel veel succes en plezier!