Creativiteit groeit als economie krimpt

Terug naar het overzicht

Ik werd geraakt door een artikel van Stéphane Alonso in de NRC van afgelopen vrijdag 27 januari. Het ging over het “paradijs aan de Noordzee”.  Daar waarin wij wonen. Fijn om er zo weer even aan herinnerd te worden dat Nederland, ondanks de crisis, toch een heerlijk land is om in te wonen.

Ik hoorde pas op de radio dat de economische groei stilstaat, of erger nog, achteruit gaat. Er kwam direct een vraag bij mij op: ‘Hoe erg is dat dan?’ Is het nodig dat we altijd vooruit gaan? Ergens is het wel even lekker om niet continu te versnellen, te rennen of de druk te voelen van te moeten scoren. Net zoals je lijf behoefte heeft aan rust, zo heeft de economie dat misschien ook wel. Die zit gewoon even in een soort burn-out. Dat is een natuurlijke reactie na te veel, te snel, te gretig.

Die burn-out is in die zin een mooi ding: het wil gewoon even niet meer. Tijd voor rust, bezinning, de boel weer op orde krijgen en aandacht geven aan zaken waar je hart warm van wordt. Ik word er zelf ook goed creatief van. Minder geld voor vakantie wordt in ons gezin opgelost door al die zooi die we in de afgelopen vette jaren hebben verzameld op marktplaats te verkopen. Opgeruimd staat netjes (en levert geld op, en een ander is er blij mee). Het geeft ook weer een wake-up call met betrekking op het aanschaffen van nieuwe spullen: is het wel echt nodig? Zo ja: laten we het dan duurzaam doen en even letten op het milieu (dat voelt ook beter).

Je komt uit een burn-out door signalen op te pikken die aangeven dat het de verkeerde kant op gaat en hier iets mee te doen. Dat is soms best lastig. Het is verleidelijk om te kiezen voor het korte-termijn-plezier in plaats van voor het lange-termijn-‘beter’.

Ik heb in ieder geval besloten de goede kanten van de burn-out te ontdekken en te genieten van ons prachtige Nederland, want we hebben het goed.