De 5 hoofdbreekthema's op iedere cao-tafel

Terug naar het overzicht

Iedere branche is uniek. Toch worden aan al die cao-tafels een hoop dezelfde thema’s besproken. (Dat wil overigens niet zeggen dat de oplossing er hetzelfde voor is). Cees benoemt vijf thema’s die op bijna elke cao-tafel op de agenda staan en vaak voor de nodige hoofdbrekens zorgen.  

 1. Hoe geven we vorm aan duurzame inzetbaarheid?
  Hoe zorgen we ervoor dat mensen op de juiste plek zitten en dat de afspraken die we maken arbeidsmobiliteit faciliteert?

 2. De verhouding interne en externe flexibiliteit
  Niet alleen de verhouding tussen vaste contracten en flexibele contracten, maar ook de verhouding tussen werknemers en zzp-ers vragen vaak om creatieve afspraken.

 3. Gezond met pensioen
  We moeten met zijn allen langer doorwerken. Hoe zorgen we ervoor dat medewerkers gezond hun pensioen halen?

 4. De vervangingsvraag
  Dit thema speelt op dit moment nog wat minder, maar dit wordt de komende jaren een issue. Er zijn bedrijven waar tussen nu en 5 jaar 50% van het personeel met pensioen gaat. Natuurlijk lost automatsering en robotisering dit voor een deel op, maar voor een aantal beroepsgroepen ook niet. 

 5. Het pensioenvraagstuk
  De komende tijd zal het pensioenvraagstuk voor hoofdbrekens zorgen. Want welke wijzigingen zijn er nodig zodat de pensioenen voor de komende generaties stand kunnen houden? 

De afspraken over deze thema’s in de cao’s verschillen. Cees ziet wel een algemene oplossing voor de toekomst van de cao, vooral door de cao meer in te zetten als instrument dat maatwerk mogelijk maakt en inspeelt op diversiteit in bedrijven en de behoefte van werknemers. Cao’s hoeven niet dicht geregeld te worden. Ook niet op bovenstaande thema’s. Wat zou er gebeuren als de invulling decentraal worden neergelegd bij de onderneming of zelfs bij een individuele medewerker? 

Cees de Wildt, senior adviseur bij Linxx is gepokt en gemazzeld in cao-land. Hij werkt als onderhandelaar in verschillende cao-trajecten. Zowel als adviseur en onderhandelaar aan werkgeverszijde, als in vernieuwingstrajecten voor vakbonden en ondernemingsraden. Cees houdt zich momenteel bezig met de o.a. cao-trajecten in de VVT, kunstzinnige vorming, golfbranche, graanbewerkende en verwerkende industrie en bij Manpower.