Durf te kiezen, dan word je gekozen

Terug naar het overzicht

Deze uitspraak viel mij enkele weken geleden op. Ik ben er van overtuigd dat het ook echt zo werkt. Zoals wel vaker gebeurt met uitspraken, ga ik over de inhoud nadenken en wat dat voor mij persoonlijk betekent. Om echt te kiezen, vind ik dat je lef moet hebben en er gewoon voor moet gaan!

Zelf heb ik enkele jaren geleden besloten om mij volledig te richten op het begrip ‘gastvrijheid’. Mijn droom was expert (autoriteit) te worden op dit gebied. Ik ben me volledig gaan verdiepen op de inhoud van het begrip. Hoe kun je je gasten lezen en inspelen op de behoefte van de gast? Gastvrijheid draait om communicatie met gasten en het bestuderen van hun gedrag.  De theorie van de Amerikaanse psycholoog Cialdini spreekt mij bijzonder aan. Hij onderzocht hoe je op een bewuste manier onbewust gedrag kunt beïnvloeden. Ik besloot om mijn opgedane kennis te delen in de vorm van trainingen, presentaties en een aantal boeken, mijn motto  is ‘Gastvrijheid loont’ naar de titel van mijn laatst geschreven boek over gastvrijheid. Twee jaar geleden ben ik begonnen met het ontwikkelen van een spel, omdat ik geloof in spelend leren.

Geloven begint met een sprong waarbij je van te voren niet zeker weet of je goed terecht komt. Vaak doe je dingen die je omgeving ook al doet (onbewust gedrag), dus het is nog niet zo eenvoudig om zaken anders aan te pakken. Daar zijn eigen keuzes en vertrouwen voor nodig.

Volgens mij werkt de theorie van Cialdini, ‘De zes geheimen van het overtuigen’. Eén geheim geef ik prijs: word een autoriteit en beïnvloed daarmee het onbewuste gedrag van mensen. Maar hoe word je een autoriteit? Door boeken te schrijven, een mening te hebben en dat durven uit spreken.

Met trots kan ik zeggen dat Gastologie, het spel ontwikkeld in samenwerking met studenten van de Cas Spijkers Academie in Twente, is gekozen tot winnaar van de Horecava Innovation Award.

Wanneer durf jij te kiezen?

Leestip: ‘Invloed’ De zes geheimen van het overtuigen van Robert B. Cialdini

Jeannine Sok | januari 2014 | Jeannine.sok@linxx.org