Geen fabriekssluiting maar verkoop

Terug naar het overzicht

De Nijmeegse papierfabriek Sappi heeft zijn aandelen overgedragen aan de Amerikaanse investeringsgroep AIAC. 200 medewerkers gaan allemaal mee naar de nieuwe eigenaar. Dit is het succesvolle resultaat van negen maanden spannend en hard werken van OR en vakbonden in nauwe samenspraak met hun achterban en leden. Linxx begeleidde dit intensieve proces.

De toekomst van de Nijmeegse vestiging van papierconcern Sappi was tot op het laatst onzeker. De vraag naar papier in Europa daalt. De laatste jaren sloot Sappi al meerdere fabrieken in Europa. Eind september 2013 maakt Sappi Fine Paper Europa (SFPE) bekend de volledige productie van de fabriek in Nijmegen te willen verplaatsen naar andere Sappi fabrieken in Europa.

Ondernemingsraad, vakbonden en lokaal management toonden zich overvallen. Nijmegen is lang niet de slechtst presterende vestiging van Sappi in Europa, heeft een vol orderboek, maakt vrijwel elk jaar winst en boekt tot op de dag van vandaag een positieve cashflow.

Ons onderzoek bevestigde de goede gezondheid van de fabriek in Nijmegen. Desondanks hield SFPE vast aan haar besluit. Zelfs De Ondernemingskamer kwam er aan te pas. De ondernemingsraad en vakbond bleef volhouden en ging zelf samen met directie actief op zoek naar een koper. Die vonden zij in AIAC. Zo blijven 200 arbeidsplaatsen behouden.

De nieuwe naam van de fabriek is Innovio papers.